Το πρόγραμμα « Εξοικονόμηση κατά οίκον » είναι αυτό που κατά γενική ομολογία «κρατάει» σε εγρήγορση αυτόν τον καιρό την αγορά του κουφώματος.

Τα βήματα για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα « Εξοικονόμηση κατ’Οίκον »

εξοικονομηση_κατ_οικον

1) Επισκεφθείτε μια από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
( Αlpha Bank , Εθνική, Πειραιώς, Eurοbank ). Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να ελέγξει η τράπεζα την πιστοληπτική σας ικανότητα γιατί εκτός της επιδότησης υπάρχει και ένα τμήμα δανείου που θα εγκριθεί στο όνομα σας. Αν η τράπεζα σας εγκρίνει πηγαίνετε στο βήμα 2, διαφορετικά δοκιμάστε σε κάποια άλλη τράπεζα και ίσως πάρετε από εκεί έγκριση. Ο χρόνος αναμονής είναι από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες για να πάρετε απάντηση για την προ-έγκριση. Πολλές φορές εξαρτάται και από το δικό σας ενδιαφέρον. Πιεστέ λίγο τις καταστάσεις με κάποιες επισκέψεις προς την τράπεζα .

2) Αφού έχετε πάρει την προ-έγκριση πρέπει να βρείτε ένα ενεργειακό επιθεωρητή, με τον οποίο θα συζητήσετε και θα συναποφασίσετε για το ποιες παρεμβάσεις θα κάνετε στο χώρο σας .

Επίσης θα πρέπει να ρωτήσετε για παρεκκλίσεις από την οικοδομική άδεια, όπως και για πιθανές αλλαγές που θέλετε να γίνουν στο χώρο σας και αν μπορούν περάσουν – π.χ μια δεκτή αλλαγή είναι να γίνει ένα υπάρχον συρόμενο κούφωμα ανοιγόμενο. Καλό είναι, αν δεν θέλετε να προχωρήσετε τη διαδικασία γιατί οι παρεμβάσεις δεν σας αρέσουν, να πληρώσετε τον ενεργειακό επιθεωρητή για την επίσκεψη του και να του ζητήσετε να μην προχωρήσει με την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Ενεργειακούς επιθεωρητές θα βρείτε στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών ή ρωτήστε μηχανικούς της περιοχής σας.

3)  Ζητήστε προσφορά από την κατασκευαστική εταιρεία IDEAL ALOYMIN για τις παρεμβάσεις που έχετε αποφασίσει μαζί με τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Συμβουλή:  Αν όλες αυτές οι διαδικασίες σας φαίνονται αρκετά πολύπλοκες μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο εργασιών για το οποίο το πρόγραμμα σας πληρώνει 250 ευρώ + ΦΠΑ

4) Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα σας εκδώσει και το πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό καθώς επίσης και εξοφλημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Εσείς πληρώνετε άμεσα και τα χρήματα θα σας επιστραφούν εάν ενταχθείτε στο πρόγραμμα. Μαζί με το ενεργειακό πιστοποιητικό και με τη χρήση της προσφοράς που έχετε λάβει θα πάρετε και τα έγγραφα που θα κατατεθούν στην τράπεζα και αναφέρουν τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του σπιτιού σας.

Προσοχή!!! Διαβάστε τα έγγραφα που αναφέρουν τις παρεμβάσεις γιατί πολλές φορές γίνονται λάθη σ΄ αυτό το σημείο. Αν δεν μπορείτε να τα καταλάβετε, ζητήστε από τον ενεργειακό επιθεωρητή να σας τα εξηγήσει. Έχει υπάρξει περίπτωση που έχει ξεχαστεί να γραφτεί η αλλαγή παντζουριών, ενώ θα έπρεπε. Αν το έντυπο προχωρήσει με λάθος στοιχειά προς το ΕΤΕΑΝ δεν μπορεί να γίνει άμεση διόρθωση, παρά μονό με αίτηση.

5) Καταθέστε τα χαρτιά στην τράπεζα. Ο υπάλληλος θα κάνει τον πρώτο έλεγχο και αν ζητήσει διόρθωση θα σας γλιτώσει από πολύ χάσιμο χρόνου. Κατόπιν, υπογράψτε την προ-έγκριση. Τώρα ουσιαστικά έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την ένταξη σας στο πρόγραμμα. Από εδώ και εμπρός και για κάποιο διάστημα αρκετών μηνών αρχίζει η δική σας αναμονή χωρίς να μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο εκτός από ερωτήσεις στον υπάλληλο της τράπεζας για το αν έχει ενημέρωση και που βρίσκεται ο φάκελος.